
מה זה מזון טבעי בשבילי ולמה כל שמקיף אותנו הוא מזון מעובד
בהמשך לפוסט על מסע התזונה שלי, החלטתי לספר על נקודת המבט שלי בנוגע לאוכל שלי.
מה נכנס לקטגוריה מבחינתי למזון מעובד?
בעצם כל מזון שנמכר באריזה, שעבר ייצור במפעל, ולכן נכנסים לקטגוריה: מוצרי חלב שקונים בסופר (גבינה, קוטג׳, גבינה צהובה וכו), שימורים (טונה, חמוצים, זיתים…), דגני בוקר, פסטה, חטיפים על סוגיהם, חטיפי בריאות על סוגיהם, קרקרים על סוגיהם, פריכיות, פסטרמה ונקניקים, בשר על סוגיו, ממרחים לסוגיהם (חומוס, פסטו, ממרחים טבעוניים וכו), קטשופ, חרדל, מיונז, משקאות קלים, אלכוהול, בירות, יין, תיונים (כאלה שאינם 100% צמחים), אבקות קפה/שוקו, שוקולד, שמן זית וכל סוגי השמנים, סילאן, דבש, ואפילו לחם וטופו!
אז הבנתם? כל מה שעבר בפס ייצור הוא למעשה מזון מעובד.
וכנראה שלא התייחסתי למוצרים נוספים כמו קמחים, מלח, סוכר ועוד הרבה מוצרים ששכחתי.
ומה בנוגע לביצים? היו תקופות ארוכות לסירוגין שנמנעתי מביצים ומצאתי תחליף נהדר של חביתת עדשים שהכנתי מקמח עדשים ועשבי תיבול. בגדול- ביצים אני עדיין קונה וצורכת אך לא באותה תדירות יומיומית כמו פעם.
מה נכנס לקטגוריה של מזון טבעי?
כל מה שאפשר לקטוף ישירות מהטבע: פירות, ירקות, קטניות ודגנים (שנקטפו ויובשו למעשה), עשבי תיבול, אגוזים גרעינים וזרעים.
אם יש מוצרים שאני יכולה לייצר בעצמי הם כבר לא יהיו מעובדים: כמו להכין ממרחים ממרכיבים טבעיים: ממרח עדשים/חומוס/שעועית/טופו/פסטו ירוקים/פלפל אדום קלוי ועוד…. ובענייני חמוצים- להחמיץ זיתים/מלפפון/ירקות/כרוב, כל אלה תוצרת בית יהיו עדיפים על פני אלה הקנויים. (חמוצים עדיין לא התנסיתי בעצמי)
חשוב לי להדגיש, אני עדיין קונה מפעם לפעם מוצרים בסופר. תקופות ארוכות אני לא קונה בכלל…ואז קורה שאני קונה לפי צורך שעולה- כמו למשל לחם, חרדל, קטשופ, מיונז (כן לפעמים בא לי מיונז),אורז וכו..
אבל- בתזונה הבסיסית שלי אני לא צריכה אותם והם לא מרכיבים על בסיס יומי / שבועי או חודשי.
לאורך השנים היו לי הרבה התנסויות בתזונה והגעתי למצב שאני לא מעוניינת לאכול את הדברים האלה ביומיום והם גם לא חסרים לי. אני לא מרגישה שאני נמנעת.
כלל האוכל האישי שלי הוא מהפכני
(אני צוחקת…)
-אם בא לי משהו אז אני אוכלת אותו!
אני עדיין נהנית מפיצה מדי פעם כשבא לי, (היו תקופות גם של פעם בשבוע!) ואוכל בחוץ שכולל בצקים, בשר, מוצרי חלב וכו. ואם בא לי לקנות קפה או קרואסון מפנק אז אני איהנה מהם.
חייבת לומר שהמודעות בנוגע לתזונה שלי התפתחה והוטמעה לאט לאט, במהלך חשיפה למגוון דעות ושיחות שפתחו לי את העיניים בנוגע לתרבות הצריכה והתזונה של החיים המערביים.
הנה רשימת פרקים וחומרים שגרמו לי לפתוח את הראש בנושא:
- ההיסטוריה של האוכל שלנו- מתוך הפודקאסט ״תחושת בטן״ – אורי מאיר צ׳יזיק ומתן חכימי יוטיוב
- מה מסתתר מאחורי האוכל שלנו – מתוך הפודקאסט ״תחושת בטן״ – אורי מאיר צ׳יזיק ומתן חכימי אפל פודקאסט
- ספר משמעותי בחיי שאני תמיד ממליצה עליו- היסטוריה של המהירות / עמית נויפלד על איך החיים שלנו הפכו למהירים – ואיך אפשר להאט אותם, על מינימליזם, עבודה, צרכנות, מזון ועוד.
- שיחה על בריאות טבעית ורואו פוד- דפנה אמון ולורן לוקמן יוטיוב
- סרטונים בנושא בריאות טבעית, רואו פוד ומתכונים בעמוד של דפנה אמון – שנתנו לי השראה וגרמו לי להתאהב בפירות- על כך אני עוד רוצה לספר בהמשך.
- קורס בריאות טבעית + להתאהב בבריאות + סדנאות של דפנה אמון- חיזקו לי את הדרך ונתנו לי השראה רבה לדברים שאפשר לאלתר ולהכין בקלות ביומיום מרכיבים טבעיים. לפרטים על הקורסים של דפי, פנו אליה ישירות באינסטגרם.
- אני בטוחה שקיבלתי השראה בעוד הרבה מקומות אז כשאני אזכר – אוסיף עוד המלצות 🙂
שומרת על הבריאות וחוסכת כסף
כן כן. נכון שלשמור על הבריאות זה נשמע יקר. אבל אני נצמדת עד כמה שאפשר לגישה של ״מה שנמכר באריזה הוא לא אוכל״ ולכן קורה שהקניות שלי בסופר מאוד מצומצמות, (כי רוב מה שנמכר בסופר אני פשוט לא צריכה) ובכללי אין לי יותר צורך בקניות גדולות. אני מדי פעם משלימה מצרכים קטנים בסופר ובדרכ אלו יהיו פירות וירקות.
עברתי דרך ועדיין עוברת בכל מה שקשור לצריכה של מוצרי יומיום.
מוצרים נוספים כמו קטניות, אגוזים, זרעים, שמן זית, מוצרי כביסה נקיון וקוסמטיקה (טיפוח עור ושיער) – אותם לרוב אני לא אקנה בסופר מזדמן רגיל אלא אעדיף ישירות ממותגים שהם יותר טבעיים ואיכותיים (בעיניי).
טיפוח פנים, עור ושיער, מוצרי ניקיון וכביסה
בנושא טיפוח העור והשיער אני גם מתישהו ארחיב בפוסט נפרד כי גם שם עברתי דרך ארוכה מאחת שמשתמשת בהמון תכשירים קרמים וסבונים (כי זה מה שמכרו לי שאני חייבת וצריכה) למציאות שבה בסיס הטיפוח שלי הם מוצרים טבעיים (בעיקר כאלה שנחשבין חומרי גלם- שמנים טבעיים כמו שקדים, קלנדולה, חוחובה, חמאת שיאה וכו) וביומיום אין לי צורך בשימוש בקרמים או תכשירי ניקוי של מותגי הביוטי המוכרים. אני משתדלת שרוב הדברים שאני צורכת יהיו טבעיים עד כמה שניתן ואני עדיין נמצאת בתוך המסע של התנסות ולמידה בתוך זה. כנראה שאכתוב על זה פוסט שיתמקד בנושא הטיפוח הטבעי ואיך התגלגלתי לשם (בעיקר מתסכול של אף חומר/ קרם לא התאימו לי- וניסיתי כל כך הרבה).
בנוגע לכביסה – כבר מספר שנים עברתי להשתמש בג׳ל כביסה אקולוגי ממרכיבים צמחיים בלבד, ולגבי מרכך כביסה הפסקתי להשתמש (חזרתי-הפסקתי-צמצמתי וכו) – הרחבתי בפוסט על סקירת מרכך כביסה לתינוקות אבל הוא בעצם נוגע בתרבות הכביסה שהתרגלנו אליה, ״הריח הממכר״ – מוצרי מדף שנמכרים בכל סופר עם רשימת רכיבים של חומר ניקוי לכל דבר ועניין.
לגבי מוצרי ניקיון- אני משתדלת לצמצם עד כמה שניתן קנייה של חומרי ניקיון. ובזמן האחרון הכנתי בעצמי תרסיס טבעי של חומץ ושמנים אתריים ואני מתכוונת להמשיך ולהעמיק בנושא של חומרי נקיון טבעיים.
אז אמשיך- לגבי חומרי ניקוי — למשל מסירי שומנים ואבנית אני לא קונה כבר כמה שנים טובות, (סליחה איך גרמו לנו בכלל לחשוב שזה בסדר לנשום את הכימיקלים האלו…) לגבי אקונומיקה אני מנסה לעבוד על תחליף אבל בנתיים שום דבר לא מחליף את הצבע הלבן הבוהק שהיא מייצרת ולכן אני מצמצמת את השימוש בה עד כמה שניתן וזה בשילוב כפפות משקפי מגן ומסכת פנים- ולא כי אני פרנואידית, אלא כי כשניסיתי מספר פעמים רק ״לרסס״ מעט מהחומר רחוק ממני, היה לי גירוי בעור הידיים שכלל אדמומיות וצריבה של שבוע בערך. זה גם כמובן קשור לעובדה שאני ממעיטה להשתמש בחומר הזה ולכן כנראה גם פיתחתי רגישות קיצונית אליו כי זה משהו שהתפתח רק בשנים האחרונות.
להתראות בנתיים!
עד הפעם הבאה…

מסע התזונה שלי
אולי גם תאהב

סקירת מרכך כביסה לתינוקות ולמה בחירת ביגוד 100% כותנה איכותית יכולה לפתור את הדילמה
ספטמבר 4, 2024
רעיונות לארוחות צהריים בימי הקורונה ובכלל
מרץ 31, 2020