
סקירת מרכך כביסה לתינוקות ולמה בחירת ביגוד 100% כותנה איכותית יכולה לפתור את הדילמה
אז אצלי הסיפור מתחיל ככה- בחמש שנים האחרונות פלוס החלטתי שאני לא משתמשת במרכך כביסה. נחשפתי למידע בכל מיני קבוצות והבנתי עבור עצמי שמרכך כביסה הוא מוצר מיותר וכנראה גם מזיק, ואחרי שניסיתי והתרגלתי לעשות כביסה בלי מרכך כביסה הבנתי שזה באמת סה״כ עניין של הרגל. מעבר לכך מרכך כביסה פוגע בוודאות בכושר הספיגה של בדים מסוימים כמו דרייפיט (בגדי ספורט), מגבות, תחתוני מחזור, חיתולי בד ועוד.
סה״כ התרגלנו להשתמש במרכך כביסה אז רק צריך ״להיגמל״ מהרוטינה + ״להיגמל״ מהריח הממכר שגדלנו עליו.
במקום מרכך כביסה, אני שמה בתא המרכך חומץ ולפעמים אני מוסיפה כמה טיפות של שמן אתרי לבנדר או עשב לימון ולפעמים אני פשוט לא שמה שום דבר בתא מרכך. לתקופה מסוימת החלטתי לקנות מרכך כביסה צמחי וטבעי עד כמה שניתן של החברה אקו פרינד ועשיתי בו שימוש מדי פעם לפי החשק. חייבת לציין שהמרכך שלהם (הרגיל וגם המרוכז) מאוד עדין ולא מזכיר אף מרכך סינטטי שנמכר ברשתות, כלומר אין אותה רכות או ניחוח. מבחינת הריח זה מתאים לי כי לאורך הזמן התפתחה אצלי סלידה לריחות חזקים וסינטטיים כמו בשמים (לא משתמשת בבושם כבר כמה שנים) ועכשיו אני נהנית מבגדים, מצעים ומגבות שיש להם ריח נקי כזה ודי נייטרלי. בכל מקרה ברירת המחדל הפכה להיות שימוש בג׳ל כביסה אקולוגי בלבד ללא מרכך כביסה. (גם את הג׳ל כביסה הסטנדרטי ברשתות זנחתי לפני כמה שנים כדי להימנע מכימיקלים ושאר ירקות)
בעקבות כך שנולדה לי תינוקת, חזרתי לחקירה מחודשת של נושא השימוש במרכך כביסה. בהמשך למטה אני הולכת לסקור 3 מרככי כביסה שהתנסיתי בהם ולחלוק נטו מהנסיון שלי. אני לא קשורה לברנדים האלה ובחרתי אותם רק כי היה נראה לי שהמרכיבים שלהם / הגדרת המוצר שלהם הכי רלוונטית עבורי.
נתחיל מהסוף להתחלה -כי לא לכולם יש כוח לקרוא סקירה מורחבת על רכיבים סיכונים וכו.
רוב המרכיבים במרכך כביסה היפואלרגני סטנדרטי שנמכר ברשתות עלולים לגרום לתגובה אלרגית או גירויים בעור, במיוחד אצל אנשים עם עור רגיש/יבש או כאלה עם אלרגיות כלשהם. וכל המרכיבים האלה נמצאים במרככי כביסה רגילים וגם בכאלה שמוגדרים ונבדקו והינם היפואלרגנים.
נכון שלרוב, לא תופיע תגובה אלרגית, אבל כשחקרתי לעומק את המרכיבים שיש במוצר כל כך בסיסי בחיי היומיום, הבנתי שאני מעדיפה להימנע מהשימוש בו ולצמצם אותו עד כמה שניתן. החומרים האלה נמצאים במגע ישיר עם העור שלנו דרך הבגדים, הלבשה תחתונה ומגבות.
המסקנה שלי מהסקירה : כדאי לצמצם כמה שיותר את השימוש במרכך כביסה
ואם כבר החלטנו להשתמש אז אפשר לדלל את המינון בכל כביסה (למשל לא להשתמש בפקק שלם, גם רבע פקק עושה את העבודה) או אולי עדיף לבחור במרכך כביסה אקולוגי שמבוסס על מרכיבים צמחיים ולא סינטטיים.
אם הבגדים לא נעימים למגע אחרי הכביסה (הכוונה היא ללא מרכך כביסה)- הנה עוד תובנה מחוויה אישית שלי- זה אומר גם משהו על איכות הבד.
כשהבת שלי נולדה כיבסתי את כל הבגדים ללא מרכך כביסה. מהר מאוד הבנתי שחלק מהטטרות והבגדים ממש לא נעימים למגע לאחר הכביסה. אז שילבתי מרכך כביסה אקולוגי, גם זה לא עזר. יום אחד חמתי כיבסה את אחת הטטרות עם מרכך כביסה ״רגיל״ היפואלרגני, והטטרה שהייתה מחוספסת יחסית, יצאה כל כך רכה ונעימה. הבנתי שאני צריכה לשלב מרכך כביסה ״רגיל״ והיפואלרגני כמובן, כדי שהכביסה תהיה נעימה למגע.
ורק יותר מאוחר הבנתי- שהכל תלוי באיכות הבד. בדים איכותיים נשארו נעימים למגע גם לאחר כביסה ללא מרכך כביסה.
ולכן היום, אם הבד לא איכותי ולא נעים, אני פשוט לא משתמשת במוצר הזה (זה יכול להיות ביגוד, מגבת, טטרה..). מתוך זה הבנתי שיש חשיבות להרכב הבד ואיכותו, ואני בוחרת בקפידה את הבגדים לבת שלי (וגם מבקשת מהמשפחה שקונה מתנות לקנות 100% כותנה בלבד):
- כל הבגדים שנמצאים במגע ישיר עם הגוף יהיו 100% כותנה
- לא סתם 100ֿ% כותנה – חשוב שזו תהיה סריגה איכותית, ולא ניתן לדעת את זה לפי התווית אלא רק לפי המגע בבגד. אז אני כבר למדתי להבחין איזה כותנה היא נעימה ואיזו היא יותר ״פושטית וזולה״.
- במקרים מסוימים, אפשר להתפשר לפעמים של 95% כותנה ו5% אלסטן. ושוב זה תלוי בסוג הסריגה. יש כאלה שירגישו מדהים ויש כאלה זוועה. בכל מקרה אעדיף שרוב הביגוד שלה וגם שלי יהיה 100% כותנה.
מה שגיליתי אחרי מבחן הכביסות ומרככי כביסה הוא שבדים איכותיים נשארים נעימים למגע גם ללא מרכך כביסה.
לסיכום—– במקום לבחור מרכך כביסה כמה שפחות מזיק, אני מעדיפה לבחור בביגוד איכותי ונעים שלא דורש תחזוקה שוטפת בכימיקלים.
כדי לבחור מרכך כביסה או שבכלל לא, ממליצה להכיר מה מרכך כביסה מכיל ולקבל החלטה אם זה מתאים לנו או לא. אני בחרתי להתמקד במרככי כביסה מרוכזים היפולאלרגנים.
להלן הסקירה למי שבכל זאת מעוניינת לקרוא:
מרכך כביסה מרוכז מקסימה היפואלרגני לתינוקות ולעור רגיש

רשימת רכיבים:
- 1,2-Benzisothiazolin-3-one
- שימוש: חומר משמר שנמצא לעיתים קרובות במוצרי ניקוי וקוסמטיקה. עלול לגרום לאלרגיות וגירויים בעור ובעיניים, במיוחד אצל אנשים עם עור רגיש.
- סיכון: לא מומלץ לשימוש ממושך.
2. Alpha-isomethyl ionone – (קישור לפרטים על החומר)
- שימוש: חומר ריח סינתטי שנמצא במגוון מוצרי קוסמטיקה. עלול לגרום לתגובה אלרגית בעור ובמערכת הנשימה. לאנשים עם נטייה לאלרגיות או עור רגיש כדאי להימנע ממנו.
- סיכון: כמובן מומלץ להימנע בשימוש מופרז, במיוחד עם עור רגיש.
3. Coumarin – (קישור לפרטים על החומר)
- שימוש: חומר טבעי שנמצא בשמנים אתריים מסוימים, בעיקר בשמן קינמון, ויש לו פוטנציאל להיות רעיל בכמויות גבוהות, במיוחד לגוף ולכבד.
- סיכון: יש להיזהר בשימוש לאורך זמן.
4. Geraniol – (קישור לפרטים על החומר)
- שימוש: חומר ריח שנמצא בשמנים אתריים (כמו שמן ורדים), יכול לגרום לתגובה אלרגית, גירויים או אודם בעור.
- סיכון: כמו כן, שימוש בטוח במינונים קטנים, אך עלול לגרום לאי נוחות בעור.
5. Heliotropine – (קישור לפרטים על החומר)
- שימוש: חומר נוסף המהווה ריח, נמצא גם בשמנים אתריים. עשוי לגרום לתגובה אלרגית או גירוי בעור.
- סיכון: כמו במרכיבים אחרים, מומלץ להימנע אם יש נטייה לאלרגיות.
6. Isoeugenol (החומר שנמצא בדרגה הכי מסוכנת מבחינת אלרגיות – קישור לפרטים על החומר)
- שימוש: משמש כחומר ריח בתעשיית הבשמים, קוסמטיקה וחומרי ניקוי. עלול לגרום לגירוי בעור, במיוחד לאנשים בעלי עור רגיש מאוד.
- סיכון: השימוש בו בטוח במינונים נמוכים, אך מומלץ להיות זהירים במיוחד אם יש רגישות לעור או אלרגיות לחומרים כימיים דומים.אפשריות.
מרכך כביסה מרוכז תינוקלין היפואלרגני

רשימת רכיבים:
- 5-15% סורפקטנטים קטיוניים-
שימוש: נפוצים במרככי כביסה, בהם הם עוזרים להוריד את מתח פני השטח של המים ומסייעים למרכך להיצמד לבדים, מה שמוביל לריכוך הבד ולהפחתת חיכוך.
סיכון: ריכוז גבוה של סורפקטנטים קטיוניים (כגון 5-15%) יכול לגרום לגירוי בעור, במיוחד אם מדובר בעור רגיש או אם משתמשים במרכך באופן תדיר. זה יכול להוביל לאדמומיות, יובש, תחושת דקירות או גירוד, במיוחד אצל אנשים עם עור רגיש או בעיות עור קיימות. אנשים עם מחלות עור כמו אקזמה, דרמטיטיס או פסוריאזיס עשויים להיות רגישים יותר לתופעות אלו.
2. dodecyl guanidine monohydrochloride
שימוש: חומר אנטי-מיקרוביאלי יעיל שנמצא בשימוש נרחב במוצרי ניקוי, קוסמטיקה ומזון.
סיכון: יש לו פוטנציאל לגרום לגירוי בעור ובעיניים בשימוש לא נכון, ולכן יש להקפיד על שימוש נכון ומבוקר.
3. Perfumes (חומר בישום, יכול לעורר גירוי בעור רגיש וכו)
מרכך כביסה מרוכז אקולוגי (היפואלרגני) EcoFRIEND אקופרינד

רכיבים:
- חומר פעיל שטח נון יוני על בסיס חומצות שמן צמחי Non-ionic surfactant
- שימוש: סוג של סורפקטנט, כלומר חומר שמפחית את מתח הפנים של המים ומסייע בהסרת לכלוך ושומנים. המרכיב הזה עובד על בסיס חומצות שמן צמחי, כמו שמן קוקוס או שמן זית, והופך את החומר לפעיל עם תכונת ריכוך.
- יתרונות: חומר פעיל שטח נון-יוני נחשב לפחות חזק או מגרה לעור בהשוואה לסורפקטנטים אניוניים (כמו בסבון), ולכן הוא עדין יותר, מה שהופך אותו לבחירה טובה עבור מוצרים שמתאימים לעור רגיש.
- סיכון: בשל היותו חומר פחות חומצי, יש לו פוטנציאל להישאר על הבדים בשימוש במינון גבוה.
2. מרכך מים טבעי:
- שימוש: מים קשים מכילים רמות גבוהות של מינרלים כמו סידן ומגנזיום. מרכך מים טבעי מסייע בהפחתת המשקעים של מינרלים אלו מהמים, מה שמוביל לכביסה רכה יותר ולשיפור פעילות הסבון במכונת הכביסה.
- סיכון: לא מהווה סיכון ישיר, שכן מדובר במרכיב טבעי הנפוץ במוצרים אקולוגיים. כמובן להקפיד על שימוש במינון המומלץ.
3. בושם תואם טבע אקולוגי:
- היצרן לא מספק פירוט מדויק על מקור תמצית הריח, אבל נרצה להניח שהבושם במוצר אינו מכיל כימיקלים או חומרים סינטטיים.
- סיכון: גם תמציות ריח טבעיות עלולות לגרום לאלרגיות או תגובות עור אצל אנשים רגישים.
זהו. סיימתי עם הסקירה!
אז לסיכום…… תחזרו לקרוא את ההתחלה 🙂
אולי גם תאהב

כדורי ״שוקולד״ מתמרים וקצת קקאו
אוגוסט 31, 2024
החופש לבחור: 9 שעות עבודה, לפתור בעיות של אחרים, רוטינת התסכול, להתפטר ולמה אני עושה את מה שאני עושה
ינואר 2, 2024