עיצוב גרפי בקנבה- אורפז הרוש

למה לעבוד עם קנבה?

ההיכרות הראשונה שלי עם קנבה הייתה בסוף שנת 2018, עוד הרבה לפני שלמדתי עיצוב גרפי. קנבה השתנתה כל כך הרבה מאז. אני חושבת שההצלחה של קנבה נובעת מפיתוח מתמיד ותוספות של כלים חדשים מבוססי AI + חוויית המשתמש המצוינת.

עולם העיצוב הגרפי משתנה כל הזמן ונכנסים שחקנים חדשים כמו מידג׳רני שאני עדיין לומדת וחוקרת איך לשלב בעבודה שלי. אבל החשוב מכל עבורי- הוא להיות גמישה ופתוחה לכלים חדשים בשוק העיצוב הגרפי על מנת לתת את המענה המקצועי ה

אופטימלי כמעצבת גרפית ומאיירת.
כך למשל, קנבה, שבעבר סלדתי ממנה, היא היום בעיניי פלטפורמה מצוינת המאפשרת מענה פרקטי עבור עסקים קטנים שלא יכולים לפנות תקציב עבור שירותי עיצוב גרפי.

אני חושבת שההבדל העיקרי ביני (כמעצבת גרפית) לבין כל משתמש רנדומלי בקנבה הוא היכולת שלי לדעת באופן מיידי איזו פלטפורמה היא האופטימלית ביותר עבור פרויקט מסוים בעיצוב גרפי (קנבה או פוטושופ/אילוסטרייטור ברוב המקרים)- ע״י שקלול של אפיון הגרפיקה, יכולות, זמן, תקציב וכו, ובהתאם לכך לפעול, או לייעץ ללקוח מה הפתרון האידיאלי עבורו. כך למשל, שירות שהתחלתי להציע ללקוחות שלי לאחרונה: לעצב עבורם טמפלטים וגרפיקות בקנבה שהם יוכלו לערוך בעצמם בלי תלות בי או בכל מעצב גרפי. (=בלי תלות בזמן, כסף)ֿ

שורת המחץ שלי בנוגע לעיצוב גרפי בקנבה ולמה אני מעדיפה את קנבה במקרים מסוימים על פני העבודה באילוסטרייטור ופוטושופ היא שהכל במקום אחד- היכולת ליצור ולעצב בקנבה בפשטות תמונות, טקסט, אנימציה, וידאו, אודיו, מצגות, מסמכים מרובי עמודים ועוד.

למשל רציתי לעצב קאבר קליל ופשוט עבור הכתבה הזו בבלוג- את הקאבר עיצבתי בחשבון החינמי של קנבה בפחות מעשר דקות!(!!!!!) במידה והייתי ניגשת לעשות את אותו עיצוב בתוכנות פוטושופ/אילוסטרייטור + שימוש בסטוקים של תמונות- היה לוקח לי באזור השעה פלוס. הסיבה לכך נעוצה בספריות הפתוחות של האלמנטים שקנבה מציעה, שהן מקור להשראה והאפשרות לעשות הרבה נסיונות בכמה קליקים פשוטים.

בנוסף, יכולים לקרוא כאן על מי אני ולמה אני 🙂 >>

עיצוב נוסף שלי עבור הכתבה -עיצבתי בחשבון החינמי של קנבה

ומי את קנבה?

Canva (קנבה או קאנבה) היא חברת עיצוב גרפי ושיווק אוסטרלית שנוסדה ב-2012. החברה הוקמה במטרה להפוך עיצוב גרפי לנגיש ובמחיר סביר לכולם, ללא קשר לניסיון העיצובי שלכם.
בתחילה נקרא העסק Canvas Chef, כדי להראות כיצד התוכנה יכולה להציע את כל המרכיבים הדרושים (גופנים, איורים, תמונות) כדי לתכנן כל דבר. לבסוף אחד המהנדסים בצוות הסביר כי את המילה קנבס הוגים “CAN-VA” בצרפתית, והשאר היסטוריה.

הפלטפורמה של קנבה מציעה ממשק ידידותי וספרייה של תבניות, תמונות, איורים, פונטים ואלמנטים עיצוביים, מה שמאפשר לכל אחד ואחת ליצור עיצובים בעלי מראה מקצועי- בין אם מדובר בלוגו, פוסטים לרשתות החברתיות, עלון מידע, כרטיס ביקור, תפריט למסעדה ועוד

קנבה הפכה את העיצוב הגרפי לנגיש יותר עבור עסקים קטנים, פרילנסרים ואנשים פרטיים, ומאפשרת ליצור עיצובים באיכות גבוהה ללא צורך במעצב גרפי מקצועי. כיום (2023) לקנבה יש למעלה מ-100 מיליון משתמשים ושוויה מוערך ביותר מ-26 מיליארד דולר, מה שהופך אותה לאחד הסטארט-אפים המצליחים ביותר.


בכתבה הזו בחרתי לסקור כמה מכלי העבודה בתחום העיצוב הגרפי ולהשוות את העיצוב הגרפי בקנבה לבין תוכנות אדובי (פוטושופ ואילוסטרייטור):

תבניות (טמפלטים)

קנבה: ספריית הטמפלטים הכי מוצלחת, מקצועית ומושקעת שראיתי. אלפי טמפלטים עבור עיצוב גרפי לרשתות החברתיות, מודעות פרסומיות, מסמכים, מצגות ועוד. תוצרי העבודה של מיטב המעצבים המנגישים עיצוב גרפי לכל משתמשי בקנבה. ניתן להשתמש בתבניות קיימות, לשנות אותן או לקבל השראה לכיוון שונה לגמרי.

פוטשופ/אילוסטרייטור: גם הם מציעים ספרייה של טמפלטים, אבל חוויית המשתמש לא מתקרבת למה שקנבה מציעה. הגישה והעבודה איתן מאוד מסורבלת בעיניי.

דוגמא לספריות טמפלטים בקנבה עבור פוסטים, סטוריז, באנרים וכרטיסי ביקור

תמונות

קנבה: שימוש בתמונות כלול במנוי של קנבה- עבור חשבון הפרו כל התמונות שבמאגר יהיו זמינות, עבור החשבון החינמי יהיה מאגר מצומצם של תמונות, שוב תלוי בצורך שלכם. התמונות שזמינות בקנבה לקוחות מסטוקים בתשלום. מה שמדהים בגישה הזו היא ש:
א. אין צורך ״להתקמצן״ בכמות התמונות שמנסים בעיצוב אחד, לעומת סטוק שלעיתים אנו מוגבלים בחבילת תמונות בודדות
ב. בקליק אחד אפשר לנסות הרבה אופציות לעומת בתהליך של הורדה מסטוק + העלאה/גרירה לקנבה.

לכן, אם יש לכם מנוי קנבה בתשלום כדאי לכם לשקול אם אתם צריכים גם מנוי נפרד לסטוק.

פוטשופ/אילוסטרייטור: נצטרך לעשות מנוי בסטוק תמונות כדי לעשות שימוש בתמונות עם רישיון, כלומר שימוש בתמונות ללא פגיעה בזכויות יוצרים. ישנם מנויים חינמיים וכאלה בתשלום- שימו לב שמומלץ לקרוא את תנאי הרישיון שימוש בתמונה בעיקר במנויים החינמיים, לעיתים תנאי השימוש הוא מתן קרדיט ליוצר על גבי התמונה. ועוד דבר, צריך לזכור שבמנויים החינמיים יש הרבה פעמים תמונות ״חרושות״ ברשת אז זו גם נקודה חשובה שתעזור לכם להחליט איך והיכן להשתמש בתמונות. דוגמא לסטוקים חינמיים של תמונות: pixabay, unsplash, pexels, frrpic ועוד.

הסרת רקע מתמונה ורקע שקוף

קנבה: עבור משתמשי הפרו, קיים כלי חכם Background Remover ופשוט בו ניתן בקליק לבודד דמויות/חפצים מרקע נתון וליצור עבורם רקע שקוף. בנוסף, קיימת אפשרות לייצא תמונות/ קבצים עם רקע שקוף. המשתמשים החינמיים יצטרכו להתאפק.

פוטשופ/אילוסטרייטור: הכלים החכמים של הסרת רקע נמצאים רק בפוטושופ. אלה הכלים העיקריים בפוטושופ-
Object selection tool, Magic wand tool, Quick selection tool. קבצים עם רקע שקוף ניתן לייצא בשתי התוכנות.
**לידע כללי, ייצוא קובץ רקע שקוף הוא בפורמט PNG בלבד.

אייקונים/ סמלים/ אלמנטים מצוירים

קנבה: ניתן למצוא בספריית האלמנטים ע״י תיבת חיפוש פשוטה במסך בו אנו עובדים, הכל בקליק במסך אחד- מקליקים על האלמנט והוא נוסף לקנבס. כמות האלמנטים מוגבלתכך שאם יש לנו מנוי לסטוק תמונות חיצוני נוכל למצוא מבחר של אפשרויות.
יש אפשרות להעלות לקנבה ישירות קבצים וקטורים svg, ai.

פוטשופ/אילוסטרייטור: אין ספריה מובנת של אלמנטים/גרפיקות. יש ליצור בעצמנו את ספריית האלמנטים/צורות. כדי שתהיה לנו גישה לאלמנטים כאלה- אנחנו צריכים מנוי לסטוק (חינמי או בתשלום) ודרכו לחפש ולהוריד את מה שמתאים לנו. כלומר, צריך להוריד ממקום אחד ולהעלות לתוך תוכנת העבודה שלנו.
דוגמא-אלמנטים של מרכאות. כדי שהאפשרות תהיה נגישה באילוסטרייטור למשל, אני צריכה להעלות קולקציה של מרכאות שתהיה נגישה לי למטרות שונות, בעוד בקנבה יש לי אפשרות לחפש בממשק עצמו. בתוכנות אדובי יש לי אפשרות לערוך ולאייר מחדש את האלמנטים בהתאמה אישית, או לאייר בעצמנו את האייקונים מאפס. (תלוי במגבלת תקציב וזמן שלכם)

דוגמא לקולקציית מרכאות בסגנונות שונים. (אחת מתוך המון אפשרויות) הקובץ זמין להורדה בסטוקים השונים

גופנים (פונטים)

קנבה: היתרון של קנבה הוא מהותי אם אין לנו עניין לרכוש רשיונות לפונטים בודדים/ חבילות פונטים. קנבה מציעה מבחר גדול מאוד של פונטים בעברית, באנגלית כמובן הכמות היא ״אינסופית״.
לבעלי חשבון קנבה פרו- אם חפצה נפשכם להשתמש בפונט (עם רישיון! חינמי או בתשלום) אפשר בהחלט להעלות אותו לקנבה. השימוש הוא אישי ובכפוף לתנאי הרישיון. לדוגמא, פונט חינמי של גוגל ניתן להוריד ולהעלות לשימוש בקנבה. ההגבלה היא לסיומות otf,ttf,woff וניתן להעלות מקסימום 500 פונטים (!) לכל ברנד קיט (ברנד קיט הוא עניין בפני עצמו ועליו אכתוב בסקירה נוספת).

פוטשופ/אילוסטרייטור: למשתמשים בשפה האנגלית בלבד, ספריית הפונטים של אדובי היא מושלמת. יש בה כמות ״אינסופית״ של פונטים בסגנונות מגוונים, מאת טובי הטיפוגרפיים בעולם. פונטים בעברית זה כבר סיפור אחר- תלוי בצורך- יש את החינמיים של גוגל ועוד כמה שאפשר למצוא ברחבי הרשת מטעם מעצבים ישראליים שאיפשרו רשיון בחינם, או לרכוש פונטים/חבילת פונטים בעברית מסטודיו. לגבי כל הפונטים- חשוב תמיד לקרוא את תנאי הרישיון. בכל אופן, את קבצי הפונטים נוסיף למקום המתאים במחשב / ספריית פונטים של אדובי וכך נוכל להשתמש בהם בתוכנות.

ייצוא תמונות וקבצים

קנבה: ייצוא הקבצים פשוט- האפשרויות לייצוא הן בסיסיות אך מכסות ברוב המקרים לשימוש ברשתות חברתיות, ניוזלטרים ואתרים. למשל למשתמשי הפרו ניתן לשלוט במשקל קובץ JPG שמייצאים.
ניתן לייצא קבצי JPG, PNG, PDF, SVG.

פוטשופ/אילוסטרייטור: יותר מדי קליקים כדי לייצא תמונת JPG פשוטה -מצד אחד, זה מתסכל, מצד שני קיימות אפשרויות רבות המאפשרות שליטה במשקל, רזולוציה של התוצר. יתרון לתוכנות שלא קיים בקנבה- היכולת לייצא כמות אובייקטים נבחרים מתוך הארטבורד בקליק אחד (או שניים).

מגבלת משקל קבצים להעלאה

קנבה: לקנבס בודד אפשר להעלות:
– תמונות עד 25MB. למשל תמונות כבדות ואיכותיות לא נוכל להעלות לקנבה אלא נצטרך לכווץ ולהתאים את המשקל בפוטושופ או באפליקציות אחרות.
– קבצים וקטורים SVG עד 3MB.
-אודיו עד 250MB.
-וידאו עד 1GB בחשבון פרו. למשתמשים חינמים יש לכווץ קבצי וידאו שמעל 250MB.
-קבצי אילוסטרייטור AI עד 30MB, עד 100 ארטבורדס לקובץ / ללא שכבות, גרדיאנט או מסכות.
-מצגות פאוור פוינט (PPT) עד 70MB / ללא טבלאות, גרדיאנט, אובייקטים תלת מימד ועוד.

**העלאת מדיה: אפשר להעלות לחשבון החינמי משקל מדיה כולל של 5GB, בקאנבה פרו יש אפשרות עד 1TB.

פוטשופ/אילוסטרייטור: אני עובדת לעיתים עם קבצים שמגיעים למשקל כולל של כמה ג׳יגה. עוד לא נתקלתי במשקל תמונה/קובץ וקטורי שלא הצלחתי להעלות לתוכנות אלו של אדובי. בשונה מקנבה, תוכנות אלו של אדובי לא תומכות בהעלאת וידאו ואודיו – שזה יתרון מובהק נוסף לקנבה- הכל במקום אחד.
-פוטושופ תומך בהעלאת קבצי תמונה בלבד.
-אילוסטרייטור תומך בהעלאת קבצי תמונה, קבצים וקטורים, PDF.


ועד כאן הסקירה לפעם הזו!
יש עוד כלים רבים לסקור ולהשוות בין עיצוב גרפי בקנבה לתוכנות אדובי, עליהם אכתוב אולי בפעם הבאה, כלים כמו: עריכת תמונה, מברשות, איור, בלנדינג, יצירת מסמכים, מצגות, שילוב אנימציה/ אודיו/ וידאו, ברנד קיט, שימוש בגרדיאנט, עבודה עם טקסט ועוד.


מוזמנים להאזין לשיחה הקלילה שהייתה לי עם אורי פרדניק אודות קנבה ועתיד מקצוע העיצוב הגרפי: להאזנה בספוטיפיי , להאזנה באפל או דרך האתר של רימון דיגיטל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *