אורפז הרוש

לבחור את התוכן שאתם באמת רוצים לצרוך

המון אנשים סביבי מעלים את הטענה שהם מבזבזים יותר מדי זמן מסך, מוצפים במידע שנכנס לראש ומרוקן אותם מאנרגיה, אז זה באמת נכון. כמות התוכן שאנחנו צורכים בלי סינון בפרק זמן קצר, הגלילה האינסופית, הסרטונים והתמונות, משאירים אותנו מותשים. היצירתיות, והריכוז שלנו נפגעים. אם מעניין אתכם לשמוע עוד על המחיר שאנחנו משלמים בעקבות עומס המידע, ממליצה לשמוע את הפרק – עידן העומס הקוגנטיבי בפודקאסט חושבים טוב בו יהודית כץ מארחת את חוקר המוח, ד״ר תומר בקלש.

אפשר לצרוך תוכן שנותן לנו אנרגיה ולא שואב אותה מאיתנו

אנחנו מוקפים בתוכן מכל הכיוונים. וואטסאפ, טלוויזיה, רדיו, פייסבוק, פורומים, אתרי חדשות ואין לזה באמת סוף. בפוסט הזה אני לא אדבר על כולם אלא אתמקד בשני סוגים של תוכן שאני מגדירה אותם כך:

תוכן גלילה ותוכן ממוקד. אני צורכת את שניהם.
לתוכן גלילה נכנס כל מה שמאפשר לנו לגלול בים האינסופי של תחומי עניין, ברשתות החברתיות ובאתרי חדשות. חלקו רלוונטי וחלקו ספאם. לתוכן ממוקד נכנסות פלטפורמות שמאפשרות לצרוך את מה שמעניין אותנו, ולרוב יהיה מדוייק.

יש גם נושא של צריכת מידע פסיבית, אקטיבית ואינטראקטיבית, אבל זה לפוסט אחר.

אני אשתף איך אני עושה את זה בעצמי ובתגליות חדשות שעזרו לי לדייק את התוכן שאני רוצה וכמה שפחות גלילה.

מאיפה להתחיל?

שאלו את עצמכם – אתם רוצים לבחור ולדייק את התוכן שאתם צורכים? נמאס לכם לצרוך יותר מדי תוכן ששואב אתכם בלי מטרה? אם עניתם כן לשתי השאלות, רוצו למשימה הזו:

לבחור תוכן שאוהבים
דוגמאות לתחומי עניין מקצועיים: שיווק דיגיטלי, תכנות, AI, עיצוב, ניהול ועוד.
ואישיים: קהילות לפי מקום מגורים/מגדר וכו׳, אוכל, ספורט, גאדג׳טים, יוגה, ספרים, אופנה, כלבים ועוד.
כמובן שכל הדוגמאות יכולות לעבוד להיפך, כתחום עניין שהוא אישי או מקצועי.

בהתאם לנתונים מדצמבר 2019, 60% מהתוכן שאנחנו מקבלים למייל הוא ספאם (דואר זבל). אני מניחה שאם נתייחס לכלל התוכן שאנחנו צורכים, נגלה שאחוזי הספאם יהיו גבוהים אפילו יותר. איזה באסה זה.

אני משתמשת בטלפון בממוצע 3-4 שעות ביום. (לפי זמן מסך שהאייפון שולח אליי בכל יום ראשון בשבוע) כפול 7 ימים, מגיעים ל-28 שעות. מה שאומר שיום שלם בשבוע ״נשרף״ על זה שאני בטלפון. תכפילו את זה בשבועות חודשים, שנים. אז יכול להיות שמה שאני עושה בטלפון מאוד חיוני, אבל גם הרבה ממנו לא. ואם הזכרתי כבר זמן מסך, ממליצה לקרוא את הפוסט למה להוריד זמן מסך

עכשיו, במקום לבזבז שעות ביום שהופכות לשנים מהחיים, תתחילו לחפש ולבחור את התוכן בתחומים שמעניינים אתכם, בין אם מדובר בתוכן בגלילה (שבו קשה יותר להתמקד, חשוב לדעת) ותוכן ממוקד.


איך לבחור תוכן שאוהבים

רשתות חברתיות

לצאת מהגלילה האינסופית ולהגיע לתוכן שבאמת מעניין אותנו. מאז שחזרתי אליהן לפני 3 חודשים, הרשתות החברתיות הן כבר לא מקום להתעדכן בו ״חברתית״ עבורי. עדכונים מחיי היומיום של אנשים שזו לא הסיבה שאני נמצאת ברשתות.

אני מוצאת תוכן מעניין ועמוק בפייסבוק ובאינסטגרם לפי תחומים שאני מתעניינת בהם. למשל, בפייסבוק אני חברה בקבוצות של אנשים שדומים לי שאני יכולה להתייעץ, לשתף מנסיוני, לקבל תשובות ולשאוב השראה. קבוצות למשל שאני חברה בהם: אנשי העולם החדש, פורום איור, ישראלים מטיילים ועוד ועוד. באופן כללי, אני פחות מתחברת לפייסבוק ביומיום.

עד לפני 3 חודשים, הייתי בטוחה שאינסטגרם זו פלטפורמה שטחית, ו-וואלה, גיליתי עולם תוכן שלם של עומק, למידה, התפתחות והשראה. אז על הדרך אשתף יוצרות תוכן שאני אוהבת מאוד את מה שהן עושות, הן מעלות סוגיות חברתיות ונשיות על החיים ובכלל:

אפרת זיו – מיניות נשית בריאה בגובה העיניים- אני אוהבת שאפרת מדברת על הכל (אבל הכל) פתוח, היא מנגישה מידע מחקרי והיסטוריה על סוגיות מגוונות במיניות ובעיקר מנסה לשנות את השיח על מיניות שלצער כולנו נקשר ישירות בחברה למונחים כמו בושה וחטא. בעלת הבלוג פמיניסטית

לובה שרגא – מגזין על נשיות, דימוי גוף ולייפסטייל- מה שאני אוהבת במיוחד זה שלובה מעלה לשיח נושאים שהם טאבו ואף אחד לא מדבר עליהם כמו טיפולי פוריות, סקס, אל-הורות וחיוביות רעילה. בעלת הבלוג Fashion Tails

ירדן לוין – התפתחות אישית, מקצועית וחשיבה חיובית -אני אוהבת את החיוביות בשיח של ירדן ואת הכלים והחומרים למחשבה שהיא מספקת בעבודה העצמית. בעלת הבלוג Piece Of Air

ואני עוקבת כמובן אחרי יוצרי אמנות דיגיטלית ומאיירים, כי זה תחביב שאימצתי בזמן האחרון.

ממתק מתנה ממני: ידוע כבר שהאלגוריתמים של אינסטגרם ופייסבוק בוחרים לנו איזה תוכן לראות. אני אספר לכם איך לדייק את התוכן שמעניין אתכם באינסטגרם ופייסבוק ואיך לסנן תכנים ורעשים בפיד.
אז איזה תוכן עולה לכם בפיד ואיך תגדילו את הסיכוי לראות יותר ממה שאתם רוצים בפיד. . . להמשיך לקרוא עוד על הממתק


אתרי חדשות

את האמת אני כבר שנים לא קוראת אתרי חדשות, אין לי אפליקציות או הרגל קבוע לבדוק אתרים כמו מאקו, Ynet ועוד (אם לדייק אני לא צורכת חדשות ישירות באף מדיה כבר שנים). אני נשארת מעודכנת במה שקורה בארץ ובעולם דרך אנשים בסביבה שלי (בעיקר אמא שלי ובן הזוג) ודרך יוצרי תוכן שמעלים לשיח סוגיות ציבוריות.

בחרתי בזה לפני שנים, מתוך החלטה מודעת שצריכת חדשות עושה לנו פשוט לא טוב. לצרוך את כל הרוע בעולם במרוכז ובאופן חסר פרופורציה (כי מה לעשות שהכותרות הרעות עושות יותר רעש) זה משהו שאני באופן אישי חושבת שהוא לא בריא לנפש ולגוף ולכן אני לא שם, מזמן.

אף פעם לא התחברתי לקטע של להיכנס למאקו וויינט ופשוט לגלול. אולי רק כשזה היה ממש חדש בסמאטרפונים ואיכשהו קיבלתי מסר מהעולם שזה משהו שאני אמורה לקרוא כדי להישאר מעודכנת. אז אין חכם כבעל נסיון, כך אומרים, אז אני חיה ככה, בטוב, כבר לא מעט שנים ומעודכנת רק במה שממש חשוב, וברצינות למה אני צריכה למלא את הראש בכל כך הרבה מידע?

אתרי החדשות מציפים אתכם בתוכן, חלקו מעולה, חלקו ספאם וחלקו ממומן. תדמיינו שאתם בקניון עם עשרות חנויות בכל התחומים ומחוץ לחנויות עומדים המוכרים וכולם קוראים לכם לבוא להיכנס אליהם. נשמע כמו כאב ראש, מה. אז אתם נכנסים לכולם אחד אחרי השני, לא תכננתם ולא התכוונתם, אבל הם כבר נמצאים כאן וקוראים לכם להיכנס. הכוונה היא לקחת בחזרה את השליטה אליכם. הנה כמה אופציות שיכולות לעזור בדילול הזמן בגלילה באתרי חדשות ובאפליקציות השונות:

  • לשמור במועדפים תחום עניין ממוקד בתוך האתרים האלה (אם מעניין אותי מה קורה בבורסה או בעולם האופנה למשל)
  • למדוד זמן מסך בגלישה / אפליקציה ולהבין לבד אם אתם רוצים לשנות את זה או לא (אם אתם רוצים להרחיב עוד על מדידת זמן מסך, ממליצה לקרוא את הפוסט הזה)
  • למחוק את האפליקציה מהטלפון (זו ששואבת אתכם אליה בלי שליטה)

תוכן ממוקד

בלוגים וניוזלטרים

לקבל במייל את התוכן שאנחנו אוהבים. להמון קבוצות פייסבוק או אנשים שאתם עוקבים אחריהם ברשתות החברתיות יש בלוג ואולי פשוט לא שמתם לב. בתחומי עניין מקצועיים: קשור למה שאנחנו לומדים או לעבודה, ועד אישיים: אוכל, לייפסטייל, הורות, התפתחות אישית ועוד.

דוגמאות לתוכן שאני צורכת דרך ניוזלטרים:
אשראם במדבר – אני מקבלת מידע על סדנאות שנפתחות וקצת מהרוח שלהם, שלא מזיקה אף פעם.
סטארטאפ דיזיינרז – תוכן על מה שחדש בעולם מעצבי המוצר וחוויית משתמש, אני מקבלת מידע על סדנאות והמלצות בנושא ברשת.

דוגמאות לבלוגים שאני רשומה אליהם, שהם גם עסקים, אבל המהות שלהם עבורי היא תוכן ולכן אני אוהבת אותם (משתפת רק בחלק מהם כי יש עוד יוצרים.ות תוכן מדהימים.ות כמובן):
כתיבה אפקטיבית– השראה וכלים לכתיבה אפקטיבית והעברת מסרים. צפריר בשן.
בלוגריסטית– הכל על עולם הבלוגינג ובלוגרים בישראל. אז אם חשבתם לפתוח אחד כזה בעצמכם, זה המקום. יונית צוק.

ובלוגים נוספים שסיפרתי עליהם למעלה, בפרק רשתות חברתיות.

לא פחות חשוב- אל תשכחו להסיר את עצמכם מרשימות תפוצה שזוללות לכם את הקשב ומספימות את התיבה. עסקים שנרשמתם אליהם מזמן, הודעות מאליאקספרס ועוד.

אם בא לכם לקבל ממני תוכן ממוקד, לחצו כאן להרשמה לניוזלטר של הבלוג שלי.


פודקאסטים

ברגע שמוצאים כמה פודקאסטים שאוהבים זה פשוט נפלא. כשהתחלתי את הדרך שלי בעולם הפודקאסטים, כל פודאקסט הוביל אותי להכיר פודקאסט חדש בעקבות האורחים שהשתתפו בפרק מסוים, שהם פודקאסטרים בעצמם. אפשר לחפש ברשת פודקאסטים על נושאים ספציפיים שמעניינים אתכם, בעברית או באנגלית. אחרי כמעט שנתיים של האזנה אני יכולה להגיד שניסיתי מגוון של פודקאסטים, אבל בסוף נשארתי עם הטופ-5 שאני אוהבת להאזין באופן קבוע ושמחה בכל פרק חדש שיוצא.

המלצות שלי לפודקאסטים: פודקאסטים שישנו לכם את ה-Mind


ספרים

אולי זה נשמע מובן מאליו, אבל לפעמים אנחנו ממעיטים בערכם. אם אתם אוהבים אותם בגרסה הפיזית, הדיגיטלית או באודיו, בספרים אפשר לדייק במיוחד את התוכן אישי או המקצועי שרוצים.

ספרים גורמים לי לקרוא כל עמוד ולהישאר איתו, ניתוק של המיינד ממחשבות על העולם והפסקה מעודף תוכן שיש לנו במסך. כשיש לי ספר ביד, זה רק ביני ובינו, בשונה מכתבות או פוסטים שגוררים אותי לדבר הבא אחרי דקות קלות של קריאה או רפרוף.

המלצות שלי לספרים: רשימת הספרים שלי


אם אהבתם את מה שקראתם, תספרו לי או תשתפו עם חברים. או גם וגם.

אשמח לשמוע באילו פלטפורמות אתם צורכים תוכן ואם יש לכם רעיונות שעלו בעקבות הקריאה.
תרגישו חופשי לשתף בפרטי או בתגובות.

2 תגובות

  • אפרת

    התחברתי ממש לפוסט, לאחרונה גם אני נשאבתי לטלפון לשעות רבות ביום (קשה לי להודות עד כמה).
    חוצמזה, יש לי טיפ נוסף לקטגוריית הגלילה:) יש אופציה באינסטגרם לעשות hide לסטורי/פוסטים של אנשים. זה עוזר במיוחד כשאני עוקבת אחרי אנשים שהתוכן השווה שלהם נמצא בסטורי ולא בפיד (או להפך). בפייסבוק אני עושה אנפולוו לאנשים שמספימים או קבוצות שאני מעדיפה שצריכת התוכן שלי בהן תהיה מכוונת.

    תודה לך על הפוסט וההמלצות. בהחלט נושא חשוב שממש בא לי בטוב בתקופה האחרונה⁦❤️⁩

    • אורפז הרוש

      שמחה לשמוע שזה בא לך בול בזמן! אני חושבת שהמון אנשים עושים את זה אבל לא יודעים שיש דרך לשפר את חוויית המשתמש שלנו בתוכן שאנחנו צורכים. כיוצרת תוכן והחזרה לרשתות החברתיות, הבנתי שאני חייבת לדייק את מי ומה שאני רואה וצורכת שם.
      לגבי הטיפ שלך בגלילה, הוספתי את האופציה לעשות Mute, אני מניחה שלזה התכוונת! ממש תודה 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *